KOKEMUKSIA

Veljeni hoito oli ala-arvoista, arki tyhjää ja turvatonta ja valvonta täysin olematonta

Lapin Kansa 25.3.2019 – Pikkusiskon koskettava kirjoitus:
"Mitä tapahtuisi, jos äitini sairastuisi vakavasti tai kuolisi? Tätä olen miettinyt viime aikoina paljon, ja jos sanon sen ääneen, purskahdan itkuun. Äitini on täysin korvaamaton autistiselle isoveljelleni. Veljeni on muuttanut takaisin kotiin, koska hänen elämänsä Esperi Care Kevätportissa Rovaniemellä oli turvatonta ja ahdistavaa."

"Ennen niin läsnäoleva veljeni alkoi vetäytyä johonkin kauas..."

Lue koko Lukijalta-kirjoitus Lapin Kansan verkkosivuilta!
Veljeni hoito oli ala-arvoista, arki tyhjää ja turvatonta ja valvonta täysin olematonta, mielestäni kyseessä on petos


Lääkkeitä annetaan väärin, apuvälineitä ei osata käyttää, tieto ei kulje... – myös kehitysvammaisia hoidetaan hyvin epämääräisesti

Keski-Uusimaa 24.2.2019 – Vanhusten hoidossa ilmitulleet laiminlyönnit ovat järkyttäneet suomalaisia. Nyt kehitysvammaisten lasten vanhemmat kertovat, että aivan samaa tapahtuu myös monivammaisten ja kehitysvammaisten hoitoyksiköissä.

– Nyt viimeistään on aika nostaa esille näiden yksiköiden hoitotaso, puuskahtaa 15-vuotiaan kehitysvammaisen lapsenlapsensa huoltajana toiminut tuusulalainen isoisä. Hän on kauhuissaan siitä, millaista hoitoa lapsi on saanut kolmessa eri hoivakodissa. Kaikissa näissä hoito toimi aluksi moitteettomasti, kunnes ne myytiin isoille toimijoille.

Lue koko artikkeli Keski-Uusimaan verkkosivuilta! Lääkkeitä annetaan väärin, apuvälineitä ei osata käyttää, tieto ei kulje...


Vammaisten hoito on vaarassa

Sana 7/2019 – "Apua, tämä ei voi jatkua näin", Eeva-Kaisa Heikura totesi yhtenä iltana, kun mitta tuli täyteen. Hän oli kuullut tyttäreltään ja muilta vammaisten vanhemmilta liian monesta tapauksesta, jotka todistivat lasten ja nuorten huonosta hoidosta vammaisten hoitoyksikössä. "Kun riittäviä resursseja ei anneta ja taloudelliset tulostavoitteet ovat liian tiukat, lopputulos on vaarallisen huono."

Vuosi sitten asiat alkoivat muuttua huonompaan suuntaan. Tuolloin yksi niistä suurista hoitoalan yrityksistä, jotka ovat saaneet negatiivista julkisuutta vanhustenhoidosta, osti pienen vammaistenhoitoyrityksen.

Lue koko artikkeli Sana.fi -verkkosivuilta! Vammaisten hoito on vaarassa


Äidit suunnittelivat vammaisille lapsilleen unelmien hoitokodin, mutta sen jälkeen kaikki meni pieleen – jo 9 perhettä ottanut lapsensa pois

YLE Uutiset 8.2.2019 – Yle tarttuu tärkeään aiheeseen - Äidit kertovat karuista kokemuksistaan: Yhdeksän perhettä otti lapsensa pois Rovaniemellä sijaitsevasta vaikeasti vammaisten nuorten hoitokodista. Samaan aikaan hoitokodista irtisanoutui kymmeniä hoitajia.

Vammaisjärjestöjen mukaan kehitysvammaisten asumisyksiköissä on yhtä pahoja ongelmia kuin vanhusten hoivakodeissa.

Lue koko artikkeli Ylen uutissivuilta! Äidit suunnittelivat vammaisille lapsilleen unelmien hoitokodin, mutta sen jälkeen kaikki meni pieleen


Jussi stressaantui Esperin hoivasta niin, että epilepsia riehaantui – Samasta yksiköstä lähtenyt huonon hoidon vuoksi yhdeksän kehitysvammaista nuorta

Seura 3.2.2019 – Pörssiyhtiöiden tuottamien asumispalveluiden ongelmat eivät koske vain vanhuksia. Rovaniemellä kehitysvammaisten vanhemmat ovat jo vuosia taistelleet Esperin asumisyksikön huonoja olosuhteita vastaan.

Lue koko artikkeli! Jussi stressaantui Esperin hoivasta niin, että epilepsia riehaantui


Petteri, 24, alkoi oireilla Esperin Rovaniemen hoitokodissa – äidin mukaan omaisten hätähuudot jätettiin huomiotta: "On annettu ymmärtää, että olen vain äiti, joka ei osaa irrottaa napanuoraa"

MTV Uutiset 29.1.2019 – Hoivakotiyhtiö Esperi Caren hoitokodissa huomatut vakavat puutteet ovat herättäneet runsasta keskustelua ketjun muidenkin yksikköjen tilanteesta. Petteri, 24, asuu Esperi Caren hoivayksikössä Rovaniemellä. Petterin äiti Tuija Laine on taistellut jo vuosia saadakseen lapselleen riittävää hoitoa yksikössä, jota on hänen mukaansa vaivannut vakava hoitajapula.

Lue koko artikkeli! Esperin Rovaniemen hoitokodissa omaisten hätähuudot jätettiin huomiotta


Vammaisen omainen: Itsenäinen elämä on kaunis ajatus, mutta ei toimi käytännössä

Tehy-lehti 15.1.2019 – "Itsenäinen elämä on kaunis ajatus, mutta ei toimi käytännössä", sanoo raskaista kokemuksistaan kirjan kirjoittanut äiti Christina af Hällström. Vaikeavammaisten ihmisten asumisen kilpailutus saa hänet näkemään punaista.

Lue koko artikkeli! https://www.tehylehti.fi/fi/ihmiset/vammaisen-omainen-itsenainen-elama-kaunis-ajatus-mutta-ei-toimi-kaytannossa


Jesper kuoli hissiin, Anttia pidettiin psykopaattina ja Mia istuu nyt mykkänä vaipoissa – 3 äitiä kertoo, kuinka Suomi kohteli heidän vammaisia lapsiaan

Yle Uutiset 8.1.2019 – Yle tarttuu tärkeään ja kipeään aiheeseen: Julkisuuteen nousee yhä enemmän läheisten kertomuksia kehitysvammaisten ja autististen lasten ja nuorten kaltoinkohtelusta. Vammaispalvelujen kilpailutus on kärjistänyt ongelmia. Haastateltavana Autismi- ja Aspergerliiton toiminnanjohtaja Tarja Parviainen ja Kehitysvammaliiton kansalaisuusyksikön johtaja Susanna Hintsala.

Lue koko artikkeli! yle.fi/uutiset/3-10585469


Jenniltä, 30, menee puoli vuotta, että hän päästää uuden ihmisen lähelleen – asumisyksikön henkilökunta vaihtuu silti usein

Helsingin Sanomat 29.11.2018 – Jenniltä, 30, menee puoli vuotta, että hän päästää uuden ihmisen lähelleen – asumisyksikön henkilökunta vaihtuu silti usein, sanoo äiti Pia Matihaldi. Jenni Matihaldin asumisyksikköä pyörittää jo kolmas yritys kahdeksan vuoden aikana. Ei myytävänä -kansalaisaloite on parhaillaan eduskunnassa ja uhkaa raueta, jos sitä ei ehditä käsitellä päättyvän hallituskauden aikana. Vammaisjärjestöt yrittävät irrottaa vammaisten palvelut hankintalaista eduskunnan ja Euroopan parlamentin avulla.

Lue koko artikkeli! https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005914978.html


Vammaispalvelujen kilpailuttaminen tulee yhteiskunnalle kalliiksi

Kansan Uutiset 30.8.2018 Vammaisten ihmisten palveluja kilpailuttava hankintalaki vaikeuttaa ihmisten elämää ja tulee lopulta yhteiskunnalle kalliimmaksi kuin palvelujen pysyvyys. Artikkelissa europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen näkemyksiä hankintalainsäädännöstä ja EU-direktiiveistä sekä kokemusasiantuntijoiden, äiti Pia Matihaldin ja tulkkauspalveluita käyttävän Tomas Vaaralan, kokemuksia kilpailuttamisen aiheuttamista ongelmista.
Vammaispalvelujen kilpailuttaminen tulee yhteiskunnalle kalliiksi


Kuuro Tomas Vaarala valmistui insinööriksi ja pääsi töihin, vaikka häneltä vietiin tutut tulkit viime metreillä – ”Eikö yhteiskunta halua, että kuulun siihen?”

Helsingin Sanomat 31.7.2018 Kuuro Tomas Vaarala opiskeli sinnikkäästi läpi korkeakouluopintojen ja valmistui lopulta sähkötekniikan insinööriksi. Matka kohti työelämää oli täynnä haasteita – Vaikeimmat ponnistukset aiheutti Kelan tulkkauspalveluiden kilpailutus.
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005774564.html


Auli Leiniö ei tiennyt, että hänen kotinsa oli myytävänä – Kilpailuttaminen tekee kehitysvammaisten elämästä epävarmaa

Aviisi 24.4.2018 Aviisin hyvässä kilpailutusta ja Ei myytävänä -kansalaisaloitetta käsittelevä jutussa muun muassa Kehitysvammaisten palvelusäätiössä työskentelevä Auli Leiniö kertoo omista kokemuksistaan kilpailutuksesta ja siitä millaisia vaikutuksia niiden tuomalla epävarmuudella on.
http://www.aviisi.fi/2018/04/auli-leinio-tiennyt-etta-hanen-kotinsa-myytavana-kilpailuttaminen-tekee-kehitysvammaisten-elamasta-epavarmaa/


Elämä on tuttu päivä

KMV-lehti 4.4.2018 Heikki Vesterinen kirjoittaa kolumnissaan hyvin Ei myytävänä-kansalaisaloitteen syistä ja myös omista henkilökohtaisista kokemuksistaan kehitysvammaisten kanss

Olen seurannut läheltä kehitysvammaisten elämää. Heidän arkensa ei ole juhlapuheiden kuuntelua eikä lupausten punnitsemista. Se on täydelliseen luottamukseen tukeutuvaa kulkemista arjen tilanteesta toiseen, ja turva syntyy jatkuvuudesta.

Elämä on tuttu päivä (kolumni tekstimuodossa pdf-tiedostona)
https://www.kmvlehti.fi/uutiset/kolumni-elama-on-tuttu-paiva-200848435/ (teksti, luettavissa tilaajille)


Näin palveluiden kilpailutus vaikutti kehitysvammaisen Eemelin arkeen

Apu 4.4.2018 Puolitoista vuotta sitten Ristimäet saivat kirjeen. Tampereen kaupungin vammaispalvelutoimisto kilpailutti syksyllä 2016 henkilökohtaisen avun ostopalvelun. Tammikuun alussa palveluntuottaja vaihtui ASPA Palveluista Med Groupiksi. Kun henkilökohtaisen avun ostopalvelun kilpailutus oli ohi, Eemelin kaikki avustajat vaihtuivat. Ensimmäinen viikko oli taistelua ja itkua. Arki jumiutui paikalleen, mikään ei edennyt.
Näin palveluiden kilpailutus vaikutti kehitysvammaisen Eemelin arkeen – kilpailuttamisen lopettamista vaativa kansalaisaloite eduskunnan käsittelyyn (teksti)


Autistisen Jussin äiti avautuu hoitolaitoksen toiminnasta

MTV Uutiset 11.3.2018 Asumisyksikkö myytiin suurelle toimijalle – hoitajat vaihtuivat, arki hajosi ja asukkaat alkoivat oireilla vakavasti. 21-vuotiaan autistisen Jussin äiti Terhi Vanha avautuu kodin arjesta. "Nuorten toimintakyky on heikentynyt, on pelkotiloja, turvattomuutta, uupumusta ja elämänilon menetystä. Eteneviä sairauksia on aktivoitunut, on unihäiriöitä ja levotonta käytöstä", kertoo Terhi Vanha puhuen monen huolestuneen läheisen suulla.
Autistisen Jussin äiti avautuu hoitolaitoksen toiminnasta: ”Poikani lääkkeet oli unohdettu – pelkään että joku vielä menehtyy”


Pirstoutunutta arkea huojuvissa taloissa

Terhi Vanhan blogi 21.2.2018 Autistisen nuoren miehen äiti Terhi Vanha kertoo blogissaan poikansa arjesta: Mitä seuraa, kun taloudellinen tehokkuus ja hoivapalveluita tarjoavan yrityksen tulos on toiminnassa tärkeintä, kun vammaisten ihmisten elämästä tehdään bisnestä? Mitä palveluiden kilpailutus voi pahimmillaan saada aikaan?
http://www.terhivanha.com/


Omistajanvaihdos myllersi kehitysvammaisten hoitokodin arjen ja sai omaiset huolestumaan: "Esperi muuttaa kodit laitoksiksi"

Lapin Kansa 11.2.2018 Kun koti muuttui laitokseksi: Rajusti kasvava hoivaketju osti Hoitokoti Jukolan, omistajanvaihdos myllersi kodin arjen ja sai omaiset huolestumaan. Kehitysvammaisen tyttären äiti pelkää, että uuden omistajan tekemät muutokset ja henkilöstön rajut vähennykset romahduttavat tyttären kunnon. Edessä jopa itsenäistyneiden nuorten muuttoja takaisin lapsuudenkotiin? https://www.lapinkansa.fi/lappi/omistajanvaihdos-myllersi-kehitysvammaisten-hoitokodin-arjen-ja-sai-omaiset-huolestumaan-esperi-muuttaa-kodit-laitoksiksi-200712459/


Puheenvuoro, Heikki Herlin: En halua kaikkea

Blogi 6.2.2018 "Kehitysvammaisten välttämättömien palveluiden kilpailutus ajaa kokonaisia perheitä ja yhteisöjä epätoivon partaalle. Ei myytävänä -kansalaisaloite on käynnistänyt työn saada ihmiselämät pois kilpailutuksen piiristä", Hekki Herlin kirjoittaa. "En halua kaikkea. Enemmän kuin mitään muuta haluaisin, että kehitysvammainen siskoni voisi elää turvallisessa ympäristössä rakkaiden ihmisten lähellä ilman pelkoa pakkomuutoista." http://heikkiherlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250529-en-halua-kaikkea


Äidin taistelu: koko elämän pituisia hoitosuhteita ei pidä pätkiä

Opettaja-lehti 15.1.2018 Aki Jumiskon itsenäistyttyä ja muutettua omaan kotiin äiti Leena Jumiskon helpotus vaihtui pian huoleen. Alkoi perheiden vuosia kestänyt turhauttava taistelu ihmisarvoisen asumisen puolesta. – Tämä on ollut raskaampaa kuin Akin asuessa kotona, Leena sanoo. Kilpailutus on katkonut hoitosuhteen toistuvasti muutaman vuoden välein. Viime vaiheessa palveluntuottaja myi toimintansa suurelle kansainväliselle sosiaali- ja terveysalan yritykselle. Ei myytävänä -kansalaisaloite menee eduskunnan käsittelyyn keväällä. Leena on toiveikas, että koko elämän kestävät palvelut rajattaisiin vihdoin kilpailutuksen ulkopuolelle. https://www.opettaja.fi/ajassa/etusijalle-ihminen/


Palvelujen kilpailutus pelottaa vammaisia: "Kaikkea ei pitäisi ratkaista rahalla"

Aamulehti 29.10.2017 Aamulehti kirjoittaa kuinka Vaasassa on saatu kaupunki tekemään korjaustoimenpiteitä palveluiden kilpailutuksesta aiheutuneisiin ongelmiin ja yleisesti Ei myytävänä! -kansalaisaloiteen tavoitteista.

Vaasassa yli kaksisataa taksinkuljettajaa on saanut lisäkoulutusta vammaiskuljetuksiin, ja liikuntavammaisille on palautettu oikeus soittaa kyyti tutulta kuljettajalta. Se vaati vammaisten edunvalvojilta kaupungin päättäjien hiillostamista.

https://www.aamulehti.fi/viihde/palvelujen-kilpailutus-pelottaa-vammaisia-kaikkea-ei-pitaisi-ratkaista-rahalla-200494526/ (teksti)


”Kilpailutus heikentää elämänlaatua” — Näiden syiden takia vammaisten ihmisten välttämättömien palveluiden kilpailuttamisesta pitäisi luopua

Etelä-Saimaa 23.10.2017 Etelä-Saimaan sanomissa ilmestyneessä jutussa listataan viisi selkeää syytä miksi vammaisten välttämättömien palveluiden kilpailuttamisesta pitäisi luopua. https://esaimaa.fi/uutiset/lahella/f81fcb9c-2ab9-4762-92a6-71583dab21ea (teksti)


Maaseudun hoivakodin johtaja: Sote-uudistus johtaa pahimmillaan huutolaismeininkiin

Maaseudun Tulevaisuus 30.9.2017 Pieni palvelukoti tarjoaa asukkailleen kodinomaisen ympäristön. Sote-uudistus nähdään Seijanhovissa sekavana ja eurokeskeisenä järjestelmänä, jossa potilaan yksilöllisyys uhkaa hukkua. http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/maaseudun-hoivakodin-johtaja-sote-uudistus-johtaa-pahimmillaan-huutolaismeininkiin-1.207840 (teksti)


Onko ihan kaikki myytävänä – myös itsemääräämisoikeus?

JHL:n blogi 6.10.2017 Veikko Lehtonen kirjoittaa Julkisten ja hyvinvointialojen liiton blogissa vammaisten palveluiden liittyvistä ongelmista ja kuinka ne voivat olla myös työntekijöille ongelmallisia. https://www.jhl.fi/blogi/onko-myos-itsemaaraamisoikeus-myytavana/ (teksti)


"Vaipat märkinä, kun työntekijät eivät ehdi auttaa"

Turkulainen 5.10.2017 Turkulainen haastatteli Kehitysvammaisten tukiliitto ry:n liittohallituksen turkulaista jäsentä Veijo Lehtosta, joka kertoi kuinka kilpailutuksissa mennään hinta edellä ja palvelujen laatu on jäänyt sivuseikaksi.

Aina, kun palveluntuottaja vaihtuu, palvelussa muuttuu jokin. Työntekijät voivat vaihtua, mikä on asukkaille hirveä muutos. Myös palvelutaso voi muuttua, eikä valitettavasti ole esimerkkiä siitä, että se olisi mennyt parempaan suuntaan.

http://www.turkulainen.fi/artikkeli/566476-vaipat-markina-kun-tyontekijat-eivat-ehdi-auttaa-vammaisjarjestot-keraavat-nimia (teksti)


Kehitysvammaliitto: Tulkkien kilpailutus voi johtaa syrjäytymiseen

Iltalehti 2.10.2017 Iltalehti uutisoi Kehitysvammaliiton tiedotteen, jossa kerrotaan kuinka vammaisten tulkkauspalveluun tulee ensi vuonna merkittäviä muutoksia, mutta tieto muutoksista ja tulkkauspalvelun hankinnan vaikutuksista ei ole tavoittanut puhevammaisia palvelun käyttäjiä. http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201710012200430041_u0.shtml (teksti)


Nuoren naisen ilot ja murheet

Vaikeasti kehitysvammaisen Lauran isä Jouni kirjoittaa epäluuloistaan liittyen Helsingin tulevaan kilpailutukseen vammaisten päivätoiminta- ja asumispalveluiden suhteen. Etenkin kun he ovat olleet tyytyväisiä Lyhty ry:n asumisyksikköön ja toimintapalveluihin joita Laura on jo käyttänyt 13 vuotta.

Kilpailutuksen tuloksena voidaan menettää vuosien aikana syntyneet työntekijöiden ja kehitysvammaisten keskinäiset ihmissuhteet, kokemus, luottamus, saavutetut edistysaskeleet ja kehitysvammaisten ihmisten turvallisuuden tunne. Näitä ”kilpailutuksia” on ollut valitettavan usein. Seurauksena on ollut ahdistumista, kehityksen taantumista ja epilepsiakohtauksia. Uupumus ja ahdistus näkyy myös muissa asukkaissa ja heidän omaisissaan.

https://leijonaemojenblogi.wordpress.com/2017/09/18/nuoren-naisen-ilot-ja-murheet/ (teksti)


Kela on katkaisemassa tulkki-kilpailutuspäätöksellään minulle niin tärkeän yhteistyösuhteen miespuoliseen puhetulkkiini Tapsaan"

Puhekyvytön, vaikeasti autistinen nuori nainen Linda ja hänen äitinsä kirjoittavat siitä, kuinka tärkeää osaa puhetulkki edustaa elämänlaadun varmistamisessa.

Tulkit ovat ääneni, sanani ja puheeni tässä maailmassa: päivätoiminnassa, asioinneissani (esim. lääkärikäynneillä) ja harrastuksissani. Heidän avullaan voin osallistua, vaikuttaa ja elää mielekästä elämää Me vammaiset emme ole myytävänä halvinta hintaa tarjoavalle, ja niin eivät saa olla puhetulkkimmekaan!

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10211635479060551&set=a.2823442263211.2125799.1173620677&type=3&theater (Facebook-julkaisu, luettavissa ilman sisäänkirjautumista)


"KELA järjesti hiljattain tulkkausten kilpailutuksen tavalla, jossa meitä vammaisia asiakkaita ei kuunneltu, ja jossa lähes puolet kuulovammaisten tulkeista on menettämässä työpaikkansa."

Kuulovammaisten kirjoitustulkkausta muun muassa työssään käyttävä Eva Isaksson kirjoittaa kuinka KELAn tulkkauspalveluiden kilpailutus uhkaa hänen elämänlaatuaan. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10155573140861263&set=a.173842501262.131283.685786262&type=3&theater (Facebook-julkaisu, luettavissa ilman sisäänkirjautumista)


"Viime aikoina minun työni on myyty. Minulle tärkeiden asukkaiden elämä on myyty. Asukkaiden läheisten elämä on myyty ja tämä kaikki myyminen on oikeasti todella rumaa kun sitä katsoo näin läheltä eikä voi sulkea silmiään."

Asumispalveluyksikön työntekijän kirjoittaa miten hänen työssään kilpailutus on näkynyt kielteisesti. http://voimaahoitsulle.blogspot.fi/2017/09/ei-myytavana.html


Äiti tyrmistyi liikuntavammaisen Jeren, 20, kohtelusta asumisyksikössä: "Sydän särkyneenä itkin kotimatkan"

MTV 13.9.2017 MTV:n uutiset kirjoittaa sosiaalisessa mediassakin näkyvyyttä saaneesta äidin palautteesta poikansa asumisyksikön palvelun huononemisesta kilpailutuksen jälkeen. https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/aiti-tyrmistyi-liikuntavammaisen-jeren-20-kohtelusta-asumisyksikossa-sydan-sarkyneena-itkin-kotimatkan/6572970 (teksti)


Hoiva-ala on bisnes, jonka päätoimijat ovat suuria kansainvälisiä yrityksiä -Kauppatavarana ovat vammaiset ihmiset

Lapin Kansa 9.9.2017 Lapin Kansan pitkän artikkelin yhteydessä on myös autistisen pojan vanhemman huonoja kokemuksia kilpailutukseen olennaisesti kytkeytyvien yrityskauppojen aiheuttamasta palvelun heikkenemisestä.

Autistiselle ihmiselle pienemmätkin muutokset ovat iso stressi. Stressi on todennäköisesti ollut syynä myös epilepsian kohtaustasapainon rajuun heikkenemiseen. Ensihoito on tullut tutuksi viime talven aikana. Lanssi on vieraillut Jussin luona kymmeniä kertoja.

https://www.lapinkansa.fi/lappi/hoiva-ala-on-bisnes-jonka-paatoimijat-ovat-suuria-kansainvalisia-yrityksia-kauppatavarana-ovat-vammaiset-ihmiset-200365109 (teksti)


"Asumisen laatu on minulle hyvin tärkeä asia. Eikä se saa kärsiä kilpailutuksen vuoksi."

verneri.net 29.8.2017 Tommi Kivimäki kertoo omin sanoin miksi suhtautuu epäillen asumispalvelujen kilpailutukseen. http://verneri.net/selko/omat-jutut/kivenheittoja/ (teksti)


Kaikki vammaiset eivät ole yhtä onnekkaita kuin Janne – palveluihin halutaan parannusta: "Vammaisten ihmisten asema on surkea"

MTV 15.8.2017 Vammaisalan järjestöjen mukaan Suomi rikkoo sekä ratifioimaansa vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevaa kansainvälistä sopimusta että kansallista lainsäädäntöä. Järjestöt sanovat syynä olevan se, että hankintalain kilpailutuksissa ei huomioida vammaisten ihmisten avun ja tuen tarpeita. Osallisia ei myöskään kuunnella. Tilanteeseen kaivataan nyt muutosta. https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kaikki-vammaiset-eivat-ole-yhta-onnekkaita-kuin-janne-palveluihin-halutaan-parannusta-vammaisten-ihmisten-asema-on-surkea/6537426#gs.Y0pmlQw (video) Laajennetut haastattelut: https://www.katsomo.fi/#!/jakso/33001002/uutisklipit/801112/pitaako-ihmisen-olla-6-7-tuntia-kakkavaipoissa (video) https://www.katsomo.fi/#!/jakso/33001002/uutisklipit/801113/vammaisten-ihmisten-asema-on-surkea (video) https://www.katsomo.fi/#!/jakso/33001002/uutisklipit/801111/kilpailuttaminen-sopii-autojen-hankintaan-ei-ihmisten-palveluihin (video)


Kuullaanko kehitysvammaisia?

Yle 9.8.2017 Vammaisten tilanne puhuttaa. Kuluvan vuoden alussa voimaan tullut hankintalaki on kehitysvammaisten asumispalveluissa aiheuttanut tilanteen, josta on tehty kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle. Laki velvoittaa kuulemaan kehitysvammaisia. Aamupäivän Ajantassa kysytään, miten hyvin tämä on toteutunut. Haastateltavina ovat mm. Kehitysvammaisten tukiliiton toiminnanjohtaja Risto Burman ja johtaja Jaana Huhta sosiaali- ja terveysministeriöstä. https://areena.yle.fi/1-4176034 (ääni)


Autistisen Petterin, 22, äiti suunnitteli muiden vanhempien kanssa unelmien ryhmäkodin - kaupunki reagoi: ei käy, hanke pitää kilpailuttaa.

Iltalehti, 4.8.2017 Hankintalakiin perustuva kilpailutus oli romuttaa perheen haaveen jo rakenteilla olleesta ryhmäkodin rakentamisen Rovaniemellä. Vammaisten palveluiden kilpailuttaminen ei ole yksinkertainen asia. Petteri Laineelle muutto hälyisään ympäristöön olisi ollut autismin vuoksi mahdotonta. http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201708042200303990_u0.shtml (teksti)


Hankintalaki syö palveluiden käyttäjien osallisuutta

Helsingin Sanomat, 6.7.2017 Sosiaalipalveluissa on saatu selvät todisteet siitä, että lain mukaisessa kilpailuttamismenettelyssä palvelun käyttäjällä ei ole osallisuutta, vaikutusmahdollisuuksia eikä oikeussuojakeinoja järjestettäessä häntä itseään koskevia, elämänmittaisia palveluja. http://www.hs.fi/paivanlehti/06072017/art-2000005280070.html (teksti)


Kilpailutushuuman kolhimat

Yle TV1 MOT-ohjelma, 27.3.2017 Kunnat on vallannut kilpailutuskiihko, joka uhkaa suistaa raiteiltaan parinsadan tuhannen kansalaisen arjen. Kilpailutukset mahdollistaa vuosikymmen sitten säädetty hankintalaki. Kilpailutushuuman kolhimat -lähetys kertoo asiakkaiden ja perheiden kipeitä kokemuksia. http://areena.yle.fi/1-3849201 (video)


Puolueet: Vammaispalveluiden kilpailutus lopetettava

Ylen verkkosivut, 29.3.2017 Puolueet laidasta laitaan kannattavat henkilökohtaiseen budjetointiin siirtymistä kehitysvammaisten asumispalveluiden järjestämisessä. Asia käy ilmi MOT-ohjelman puolueiden eduskuntaryhmille tekemästä kyselystä. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/03/29/puolueet-motlle-vammaispalveluiden-kilpailutus-lopetettava (teksti)


Hankintalaki ja vammaispalvelut - ongelmallinen yhdistelmä

Yle Uutiset, 21.9.2016 Hankintalain ensisijainen tarkoitus on turvata julkisten hankintojen kilpailutuksissa tasapuolinen ja syrjimätön kohtelu palvelun tarjoajille. Käyttäjille kilpailutus voi kuitenkin tuottaa paljon päänvaivaa, kun kyse on vammaispalvelujen kaltaisista erityispalvelusta. Autistisen pojan äiti, Tuija Laine, on kokenut omakohtaisesti kilpailuttamisen vaikutukset. http://yle.fi/uutiset/3-9177577 (video)


Kilpailutus meni metsään

Ketju nro 4/2016 Julkisia hankintoja koskeva EU-direktiivi tuli voimaan kaksi vuotta sitten. Se korostaa hankintojen kokonaistaloudellisuutta siten, että niissä huomioidaan hinnan rinnalla myös ympäristövaikutuksia, työllisyyttä, ihmisten terveyttä ja hyvinvointia. Siitä huolimatta Suomessa kilpailutetaan kaikki mahdollinen ensisijaisesti hinnan perusteella. Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen on ollut mukana sorvaamassa julkisia hankintoja koskevaa direktiiviä ja kertoo kokemuksistaan. Lopputulokseen hän ei ole tyytyväinen. http://ketju-lehti.fi/numerot/2016-nro-4/kilpailutus-meni-metsaan(teksti)


Vammaisten arki romuttuu pakkomuutoissa

Turun Sanomat, Lännen Media 8.9.2016 Kehitysvammaisen Jenni Matihaldin arjessa tapahtui paljon muutoksia, kun kaupunki kilpailutti vammaisten palveluita ja palveluntuottaja muuttui. – Jenni ei pysty itse puhumaan. Muutos näkyi itkunpurkauksina ja raivokohtauksina. Muutokset tulivat Jennille liian nopeasti, äiti Pia Matihaldi kertoo. Autistisen Petterin äiti Tuija Laine kertoo, että pojan harjoitteleminen asumiseen on vaatinut pitkäaikaista työtä. Saavutukset romuttuivat, kun kilpailutuksessa kaupunki valitsi Petterille taas uuden asuinpaikan. http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/2774923/Vammaisten+arki+romuttuu+pakkomuutoissa (teksti)