KOKEMUKSIA

Kaikki vammaiset eivät ole yhtä onnekkaita kuin Janne – palveluihin halutaan parannusta: "Vammaisten ihmisten asema on surkea"

MTV 15.8.2017

Vammaisalan järjestöjen mukaan Suomi rikkoo sekä ratifioimaansa vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevaa kansainvälistä sopimusta että kansallista lainsäädäntöä.

Järjestöt sanovat syynä olevan se, että hankintalain kilpailutuksissa ei huomioida vammaisten ihmisten avun ja tuen tarpeita. Osallisia ei myöskään kuunnella.

Tilanteeseen kaivataan nyt muutosta.

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kaikki-vammaiset-eivat-ole-yhta-onnekkaita-kuin-janne-palveluihin-halutaan-parannusta-vammaisten-ihmisten-asema-on-surkea/6537426#gs.Y0pmlQw (video)

Laajennetut haastattelut:
https://www.katsomo.fi/#!/jakso/33001002/uutisklipit/801112/pitaako-ihmisen-olla-6-7-tuntia-kakkavaipoissa (video)
https://www.katsomo.fi/#!/jakso/33001002/uutisklipit/801113/vammaisten-ihmisten-asema-on-surkea (video)
https://www.katsomo.fi/#!/jakso/33001002/uutisklipit/801111/kilpailuttaminen-sopii-autojen-hankintaan-ei-ihmisten-palveluihin (video)

Kuullaanko kehitysvammaisia?

Yle 9.8.2017

Vammaisten tilanne puhuttaa. Kuluvan vuoden alussa voimaan tullut hankintalaki on kehitysvammaisten asumispalveluissa aiheuttanut tilanteen, josta on tehty kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle. Laki velvoittaa kuulemaan kehitysvammaisia. Aamupäivän Ajantassa kysytään, miten hyvin tämä on toteutunut. Haastateltavina ovat mm. Kehitysvammaisten tukiliiton toiminnanjohtaja Risto Burman ja johtaja Jaana Huhta sosiaali- ja terveysministeriöstä.

https://areena.yle.fi/1-4176034 (ääni)

Autistisen Petterin, 22, äiti suunnitteli muiden vanhempien kanssa unelmien ryhmäkodin - kaupunki reagoi: ei käy, hanke pitää kilpailuttaa.

Iltalehti, 4.8.2017

Hankintalakiin perustuva kilpailutus oli romuttaa perheen haaveen jo rakenteilla olleesta ryhmäkodin rakentamisen Rovaniemellä.

Vammaisten palveluiden kilpailuttaminen ei ole yksinkertainen asia. Petteri Laineelle muutto hälyisään ympäristöön olisi ollut autismin vuoksi mahdotonta.

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201708042200303990_u0.shtml (teksti)

Hankintalaki syö palveluiden käyttäjien osallisuutta

Helsingin Sanomat, 6.7.2017

Sosiaalipalveluissa on saatu selvät todisteet siitä, että lain mukaisessa kilpailuttamismenettelyssä palvelun käyttäjällä ei ole osallisuutta, vaikutusmahdollisuuksia eikä oikeussuojakeinoja järjestettäessä häntä itseään koskevia, elämänmittaisia palveluja.

http://www.hs.fi/paivanlehti/06072017/art-2000005280070.html (teksti)

Kilpailutushuuman kolhimat

Yle TV1 MOT-ohjelma, 27.3.2017

Kunnat on vallannut kilpailutuskiihko, joka uhkaa suistaa raiteiltaan parinsadan tuhannen kansalaisen arjen. Kilpailutukset mahdollistaa vuosikymmen sitten säädetty hankintalaki. Kilpailutushuuman kolhimat -lähetys kertoo asiakkaiden ja perheiden kipeitä kokemuksia.

http://areena.yle.fi/1-3849201 (video)

Puolueet: Vammaispalveluiden kilpailutus lopetettava

Ylen verkkosivut, 29.3.2017

Puolueet laidasta laitaan kannattavat henkilökohtaiseen budjetointiin siirtymistä kehitysvammaisten asumispalveluiden järjestämisessä. Asia käy ilmi MOT-ohjelman puolueiden eduskuntaryhmille tekemästä kyselystä.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/03/29/puolueet-motlle-vammaispalveluiden-kilpailutus-lopetettava (teksti)

Hankintalaki ja vammaispalvelut - ongelmallinen yhdistelmä

Yle Uutiset, 21.9.2016

Hankintalain ensisijainen tarkoitus on turvata julkisten hankintojen kilpailutuksissa tasapuolinen ja syrjimätön kohtelu palvelun tarjoajille. Käyttäjille kilpailutus voi kuitenkin tuottaa paljon päänvaivaa, kun kyse on vammaispalvelujen kaltaisista erityispalvelusta. Autistisen pojan äiti, Tuija Laine, on kokenut omakohtaisesti kilpailuttamisen vaikutukset.

http://yle.fi/uutiset/3-9177577 (video)

Kilpailutus meni metsään

Ketju nro 4/2016

Julkisia hankintoja koskeva EU-direktiivi tuli voimaan kaksi vuotta sitten. Se korostaa hankintojen kokonaistaloudellisuutta siten, että niissä huomioidaan hinnan rinnalla myös ympäristövaikutuksia, työllisyyttä, ihmisten terveyttä ja hyvinvointia. Siitä huolimatta Suomessa kilpailutetaan kaikki mahdollinen ensisijaisesti hinnan perusteella. Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen on ollut mukana sorvaamassa julkisia hankintoja koskevaa direktiiviä ja kertoo kokemuksistaan. Lopputulokseen hän ei ole tyytyväinen.

http://ketju-lehti.fi/numerot/2016-nro-4/kilpailutus-meni-metsaan(teksti)

Vammaisten arki romuttuu pakkomuutoissa

Turun Sanomat, Lännen Media 8.9.2016

Kehitysvammaisen Jenni Matihaldin arjessa tapahtui paljon muutoksia, kun kaupunki kilpailutti vammaisten palveluita ja palveluntuottaja muuttui. – Jenni ei pysty itse puhumaan. Muutos näkyi itkunpurkauksina ja raivokohtauksina. Muutokset tulivat Jennille liian nopeasti, äiti Pia Matihaldi kertoo.

Autistisen Petterin äiti Tuija Laine kertoo, että pojan harjoitteleminen asumiseen on vaatinut pitkäaikaista työtä. Saavutukset romuttuivat, kun kilpailutuksessa kaupunki valitsi Petterille taas uuden asuinpaikan.

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/2774923/Vammaisten+arki+romuttuu+pakkomuutoissa (teksti)