AJANKOHTAISTA

Täällä julkaisemme ajankohtaista tietoa Ei myytävänä! -kansalaisaloitteesta.

Ei myytävänä -laulu soi Kansainvälisen vammaisten päivän kunniaksi

3.12.2019 EL

Kansainvälisen vammaisten päivän kunniaksi Ei myytävänä -verkosto julkaisee koskettavan musiikkivideon.

Ei myytävänä! -kansalaisaloitekampanjointi sai useille tunnetuille solisteille lauluja tehneen Nina Granrotin tarttumaan kynään ja sanoittamaan Ei myytävänä -laulun. Hän toivoi, että laulu auttaisi viemään tärkeää sanomaamme eteenpäin.

Ei myytävänä! -laulun on säveltänyt ja sen esittää Johanna Mäkeläinen. Musiikkivideo on kuvattu Tulppaanitalossa, päivätoimintayksikkö Sinikellossa ja Pappilanpuiston asumispalveluissa Tampereella.

Katso video! Ei myytävänä -musiikkivideo

Kuunnelkaa, katselkaa ja jakakaa muillekin!
#eimyytävänä #YKvammaissopimus #vammaistenpäivä

STM:n asiantuntijaryhmä aloittaa Ei myytävänä! -kansalaisaloitteen vaatimusten käsittelyn

2.12.2019 EL

Sosiaali- ja terveysministeriö on parhaillaan perustamassa asiantuntijatyöryhmää vammaisten ihmisten osallisuuden turvaamiseksi vammaispalveluissa. Tavoitteena on turvata ja lisätä vammaisten ihmisten osallisuutta itseään koskevassa päätöksenteossa ja palveluiden suunnittelussa. Asiantuntijatyöryhmä aloittaa Ei myytävänä -kansalaisaloitteen pohjalta annettujen eduskunnan lausumien käsittelyn. Työryhmään tulee vahva vammaisjärjestöedustus, ja sen on määrä saada työnsä valmiiksi kesään mennessä.

Ei myytävänä! -verkoston vaatimus on edelleen lakitasoinen muutos. Hankintalain mukainen kilpailuttaminen ei sovi vammaisten ihmisten välttämättömien, elämänmittaisten palveluiden järjestämiseen. Ihmisiä itseään on kuultava, ja pitkäaikaisiin tarpeisiin on vastattava pitkäaikaisilla palveluilla.

Sosiaali- ja terveysministeriö pitää välttämättömänä, että kaikessa vammaisten ihmisten palveluja koskevassa suunnittelussa ja valmistelussa otetaan palvelun käyttäjät riittävästi mukaan. Tätä periaatetta toteutetaan niin sote-uudistuksen valmistelussa kuin muissa lainsäädäntöuudistuksissa. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi vammaisten henkilöiden osallistamisesta valtakunnallisten vammaisneuvostopäivien avauksessa.

Monet vammaiset ihmiset ovat joutuneet kohtuuttomiin tilanteisiin kilpailutusten seurauksena, mikä on saanut aikaan Ei myytävänä! -kansalaisaloitteen. Ministerin Kiurun mukaan laadukkaiden vammaispalvelujen toteutuminen punnitaan viime kädessä vammaisten ihmisten arjen sujumisessa ja sisällössä.

Lue Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote: Vammaiset henkilöt vahvemmin mukaan sote-valmisteluun ja palvelujen suunnitteluun

Työryhmän käsissä on Ei myytävänä -kansalaisaloitteen tulevaisuus.

Yli 72 000 suomalaista. 32 kansalaisjärjestöä. Me vaadimme, että lainsäädäntö muutetaan.
Vammaisten ihmisten perustarpeet eivät ole kauppatavaraa.

Vammaisten ihmisten oikeuksien puolesta – Ei myytävänä! #eimyytävänä #YKvammaissopimus

Vammaisjärjestöt mukaan palvelujen suunnitteluun

27.11.2019 EL

Sosiaali- ja terveysministeriö pitää välttämättömänä, että kaikessa vammaisten ihmisten palveluja koskevassa suunnittelussa ja valmistelussa otetaan palvelun käyttäjät riittävästi mukaan. Tätä periaatetta toteutetaan niin sote-uudistuksen valmistelussa kuin muissa lainsäädäntöuudistuksissa. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi vammaisten henkilöiden osallistamisesta valtakunnallisten vammaisneuvostopäivien avauksessa.

Monet vammaiset ihmiset ovat joutuneet kohtuuttomiin tilanteisiin kilpailutusten seurauksena, mikä sai viime talvena aikaan ”Ei myytävänä” –kansalaisaloitteen. Ministeri kertoi, että kansalaisaloitteen pohjalta annettuja eduskunnan lausumia on alettu toteuttaa.

”Olemme parhaillaan perustamassa työryhmää vammaisten henkilöiden osallisuuden turvaamiseksi vammaispalveluissa. Tavoitteena on turvata ja lisätä entisestään vammaisten henkilöiden osallisuutta heitä koskevassa päätöksenteossa ja palvelujen järjestämisessä. Työryhmään tulee vahva vammaisjärjestöedustus. Työryhmän on tarkoitus saada työnsä valmiiksi kesään mennessä.”

Ministerin mukaan laadukkaiden vammaispalvelujen toteutuminen punnitaan viime kädessä vammaisten ihmisten arjen sujumisessa ja sisällössä.

Lue Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote: Vammaiset henkilöt vahvemmin mukaan sote-valmisteluun ja palvelujen suunnitteluun

Työministeri Timo Harakan tapaaminen

15.11.2019 EL

Kehitysvammatuki 57:n toiminnanjohtaja Nina Korventaival ja Kehitysvammaisten Palvelusäätiön toimitusjohtaja Markku Virkamäki tapasivat tänään työministeri Timo Harakan teemanaan vammaisten henkilöiden elämänmittaisten, välttämättömien palveluiden kestävä järjestäminen.

YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva yleissopimus on ristiriidassa EU:n hankintadirektiivin ja kansallisen hankintalain kanssa. Vammaissopimus edellyttää, että vammainen ihminen on osallinen kaikessa itseään koskevassa päätöksenteossa. Direktiivi ja hankintalaki antavat osallisuuden vain tilaajille ja palveluntuottajille.

Pulaa kumihanskoista ja koeputkista, jopa vessapaperista

24.10.2019 EL

Kilpailutukset aiheuttavat kaaosta myös Ruotsissa. Yle uutisoi tänään, mitä naapurimaassa tapahtui, kun kilpailutuksen voitti halvin tarjous ja sairaalatarvikkeiden toimittaja vaihtui:

Pulaa kumihanskoista ja koeputkista, jopa vessapaperista – tämä on ollut lokakuussa tilanne monessa ruotsalaisessa sairaalassa. Pula sairaalatarvikkeista on pakottanut useita sairaaloita perumaan leikkauksia, jopa syöpäleikkauksia.

Lue Yle uutisten artikkeli Pulaa kumihanskoista ja koeputkista, jopa vessapaperista

Vammaispalvelujen kestävästä järjestämisestä

26.9.2019 MV

THL:n Vammaispalveluiden järjestäminen ja hankinta -tilaisuudet herättivät Markku Virkamäen pohtimaan blogissaan vammaispalveluiden kestävää järjestämistä: Ohjaako palveluiden järjestämistä vammaisen ihmisen yksilöllinen avun ja tuen tarve vai tarve luoda vammaispalvelumarkkinoita tai toimia niiden mukaan? Hankintadirektiivi ei anna osallisuutta vammaiselle ihmiselle, mikä on vahvasti ristiriidassa YK:n vammaissopimuksen kanssa.

Lue Markku Virkamäen blogi Vammaispalvelujen kestävästä järjestämisestä

Ei myytävänä -vaikuttajaverkosto tapasi eurokansanedustajia

26.8.2019 EL

Ei myytävänä -vaikuttamistyö jatkui 26.8.2019 eurokansanedustajien tapaamisella. Keskustelua käytiin hyvässä hengessä pohtien yhdessä vaikuttamisen kanavia Euroopan parlamentissa.

Keskustelussa nousi keskeisesti esiin se, että EU:n hankintadirektiiviin perustuvat kilpailuttamiskäytännöt ovat vahvasti ristiriidassa YK:n vammaissopimuksen kanssa. Eurokansanedustajista Petri Sarvamaa ja Nils Torvalds uskovat, että EU:n hankintadirektiiviä on mahdollista korjata tai tarkentaa. Molemmat pitivät tärkeänä, että aiheesta on herätellään vakavaa keskustelua myös Euroopan parlamentissa.

Ei myytävänä -verkoston aktiivinen vaikuttamistyö jatkuu

23.8.2019

Ei myytävänä -kansalaisaloitteen aktiivinen vaikuttamistyö jatkuu edelleen. Tänään 23.8.2019 kansalaisaloitteen edustajat Markku Virkamäki ja Tarja Parviainen kävivät tapaamassa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurua eduskunnan keväällä kansalaisaloitteesta antamien lausumien johdosta.

Ikuinen intressi markkinoiden armoilla – NHL-tähdet vai joukkue?

4.6.2019 MV

Markku Virkamäki pohtii blogissaan vammaisten ihmisten palveluiden kilpailuttamisen ongelmakohtia ja Suomen Leijonien huikeaa MM-jääkiekkomenestystä – ja löytää kiinnostavia yhtymäkohtia.

Pysyvä henkilöstö on keskeisin arkipäivän laadun tae vammaisten henkilöiden palveluissa. Myös Suomen jääkiekon maailmanmestaruus syntyi pitkäjänteisyydellä.

“Pysyvä henkilöstö on keskeisin arkipäivän laadun tae vammaisten henkilöiden palveluissa. Kaikki nuo markkinatalouteen kuuluvat nopeat tulot ja lähdöt, yritysjärjestelyt ja konkurssit johtavat muutoksiin myös palvelutoiminnassa. Muutokset merkitsevät aina henkilökunnan vaihtumista. Ei pääse muodostumaan pysyvää, vuorovaikutuksessa, kommunikaatiossa ja yhteistyössä kyvykästä henkilöstöä. Eikä Mörkö pääse lyömään sisään? Kukaan ei syötä, kun aamupesua avustamaan saapuu yksinäinen NHL-tähti, jota vammaiset henkilöt eivät tunne.”

Lue Markku Virkamäen blogi: Ikuinen intressi markkinoiden armoilla – NHL-tähdet vai joukkue?

Vammaisjärjestöjen tavoitteena vaikuttaa hallitusohjelmaan

2.5.2019 EL

Ei myytävänä -kansalaisaloitteen allekirjoittaneet vammaisjärjestöt viestivät yhteisesti hallitusohjelmaneuvottelijoille tavoiteltavasta hallitusohjelmakirjauksesta:

Kilpailuttamisessa esiin nousseet ongelmat ratkaistaan uudistamalla lainsäädäntöä vammaisten henkilöiden välttämättömän avun ja tuen osalta siten, että YK:n vammaissopimuksen mukaiset ihmisoikeusvelvoitteet, osallisuus ja oikeussuoja toteutuvat.

Lue lisää vammaisjärjestöjen hallitusohjelmatavoitteesta ja sen perusteluista!
Ei myytävänä -kansalaisaloitteen hallitusohjelmatavoite ja sen perustelut